kennel  Cheenik´s
alaskan malamute & grönlandshund


Vinterträffen 2020

2020-02-20

      

Jag måste ju skriva lite om hur det gick för oss på Vinterträffen i Lillholmsjö, Jämtland.
Vi hade sett fram emot den här vinterveckan och räknat ner dagarna, vi skulle åka upp på tisdagen och hem på söndagen. Skulle bli supermysigt att få träffa alla trevliga hundmänniskor och köra släde för första gången den här säsongen. Dessutom superbra träning för dom sex hundarna som skulle göra dragprovet, 2x30 km, på fredagen och lördagen.
Micke hade också tänkt köra dragprovet med Timber och sen ev. Tarqas 10 km (DP10) på söndagen.  

Det var vad vi planerat men så blev det såklart inte. Vi har haft krångel med vår bil ett tag och efter flera misslyckade reparationer så fungerade den ändå inte som den skulle. Vi hoppades ända tills sista dag, men icke. Ett av problemen är att den är orkeslös, så vi kände att det var för riskabelt att låta bilen dra på släpkärran med hundtransporten dom 60 mil som vi har upp till Lillholmsjö. Nej, vi beslutade att Micke fick åka upp själv på torsdagen med dom sex hundarna som skulle göra dragprovet (DP60) och jag stannade hemma med dom andra.

Hur gick det då?
På fredagen var det 6 grader varmt, på tok för varmt väder för polarhundar och mjuka spår, så farten på hundarna vart därefter. Våra hundar har heller inte fått träning på några längre distanser den här säsongen då vi har haft en sådan urusel vinter. Bara plusgrader, regn och fukt. Micke bestämde dessutom att låta dom springa med tossar på, för att minimera risken att dom skulle få snöklumpar under tassarna, vilket tre av våra hundar inte tränats på tidigare. Värmen var påtaglig, men dom sprang på och loppet var upplagt på så sätt att dom skulle runda banan två gånger innan dom sprang ner till mål. Micke misstolkade skylten efter första varvet, så han tjatade några gånger på Chappa som ville gå rakt fram, att ta av till vänster istället - Chappa gjorde som husse sa och i och med det så sprang dom fel och efter en lång nedförsbacke kom dom ner till mål. Efter en stunds prat med domaren så vände Micke spannet och kämpade sig upp för den långa uppförsbacken och var sen på spåret igen.
Det blev en 2 km längre tur pga detta och Micke uppskattade efter loppet sen att felkörningen kostade dom ca 15 minuter.

På lördagen var det bättre temperatur. En minusgrad och solsken vilket gav en fantastiskt vacker tur. Det var hårdare spår och hundarna visste idag vad som väntade dom, så dom sprang på bra och det blev en mycket bättre tid.

Tyvärr missade vi dock 1:a pris med 2,5 minut och fick istället ett 2:a pris, lite surt då felkörningen tog ca 15 min. Men, men, sånt är livet!

Vi får hoppas det går bättre sttsa gång - vilket är imorgon och på lördag i Hamra! Lycka till gänget!