kennel  Cheenik´s
alaskan malamute & grönlandshund


Bizon DP60

2018-02-11

Nu är vi hemma igen efter en underbar Malamute-vecka i Grövelsjön!

     Vår härliga kille Bizon har nu meriterats på DP60 under Malamuteveckan. En riktigt tuff bana, som känns på tok för tuff om man vill att fler malamuteägare ska medverka och vilja meritera, det är inte bara en meritering för hundarna utan för skidåkaren också. Det var tre anmälda i nordisk stil (skidor och pulka).

     Första dagen var det soligt, vindstilla och ca -15 grader. Banan var dragen upp på fjället med kraftig stigning, som följdes av flera kilometers körning uppe på fjället och sedan ner i kuperad skogsmiljö. Det var väldigt sträv snö, inget glid överhuvudtaget på skidorna och både skidåkare och hundar fick jobba riktigt hårt.
      Andra dagen var det mulet, -7 grader och blåste ca 10 m/s, motvind på fjället där spåren bitvis drivit igen, vilket innebar 20 cm snö att pölsa i. Det var bättre glid på skidorna idag, de sträckor där det inte drivit igen, men var riktigt tuff körning för både hundar och skidåkare. Micke körde enspann med Bizon som drog en 30 kg tung pulka och bitvis även husse och de andra två körde två hundar var, med 45 kg var i pulkorna. Ett av spannen bestod av två Cheenik's-hundar som kördes av husse Kristofer. Stort GRATTIS till alla medverkande.

     Micke körde Bizon även på DP10 i början av Malamuteveckan, men den lyckades de inte med (man ska köra 10 km på maxtid 60 min och som ensam hanhund ha 30 kg i dragvikt)
      Det var -20 grader, väldigt sträv snö och inget som helst glid på skidorna. Även denna bana väldigt tuff med klättring upp i fjällmiljö och sedan ner i skogen. Dom hade klarat det om inte Bizon vänt om i spåret flera gånger och velat gå åt andra hållet, men nu missade dom det med 2 minuter.
     Det var fem startande, Micke och Bizon kom först på 62 minuter, Kristofer och hans hundar Takoda och Qilaq (Cheenik's-hundar) hade genomfört loppet och kommit in några minuter senare om tävlingsledningen inte bestämt att packa ihop och be någon meddela Kristofer att han inte behövde åka till målgången då tiden gått ut. De tre andra startande hade brutit.

Vi har haft en fantastisk vecka tillsammans med supertrevliga människor, jättegod mat och härlig hundkörning i underbar fjällmiljö. Lördag-lördag där DP10 låg på söndagen, DP60 på torsdag-fredag, gemensamma turer och andra aktiviteter de andra dagarna. Jag kan varmt rekommendera Malamute-veckan till er som funderar på det!

 Bizon DP10
 
 
 Bizon DP60 första dagen
 

Bizon DP60 andra dagen