kennel  Cheenik´s
alaskan malamute & grönlandshund


Välkommen älskade valpar!

2018-04-28

Igår kom de efterlängtade valparna.
Inca sov gott fram till kl 03.30 på morgonen, då vaknade hon och började bli orolig. Vi gick ut och kissade och sedan följde en lång dag av sammandragningar till och från.
Micke hade åkt till Luleå dagen innan, så honom saknade hon säkert, det blev tomt utan husse. Han brukar alltid vara med när det ska valpas. Inca ville inte att jag skulle lämna henne en sekund. Så fort jag gick ut i köket för att hämta något så sa hon ifrån med ett litet "gnäll" och följde efter. Hon väntade på mig tills jag följde med tillbaka och när jag satte mig i valplådan igen satte hon sig bredvid och la upp tassen i mitt knä och sa med sina ögon - Var hos mig, matte. 
Hon bäddade mer frenetiskt i sin låda denna gången. Jag hade tidningspapper i botten och påslakan ovanpå, men lakanen hamnade bara i en klump i mitten, så dom tog jag bort. Hon slet tidningarna i småbitar och ändrade om ordentligt. Det är viktigt såklart att hon får bädda, det hjälper henne i värkarbetet.

Kl 17.20 kom hennes första krystvärk och efter ett par stycken "gick vattnet". Kl 17.37 föddes första valpen och den sista föddes 21.32. Det blev fem stycken superfina, stora, friska valpar, en tik och fyra hanar.

Födelsevikten är tagen när de är en timme gamla:
Valp 1 - hane:  600 gr
Valp 2 - hane:  690 gr
Valp 3 - tik:     635 gr
Valp 4 - hane:  550 gr
Valp 5 - hane:  520 gr