kennel  Cheenik´s
alaskan malamute & grönlandshund


Minhja's valpning

2019-04-27

Nu tar jag mig tid och skriver lite om Minhja's valpning, äntligen, ledsen att det tagit hela sex dagar.
Minhja har varit superlugn och haft stenkoll på läget ända in i det sista. Nu har hon ju fått två kullar tidigare, så hon vet ju precis vad det är som händer med hennes kropp och hur det går till. Hon vet varför valplådan står i valprummet, hon vet varför hon och matte sover där inne, hon vet hur det är att bo inomhus med våra rutiner. Det är fantastiskt att från att ha levt i hundgård på heltid förutom dom gånger hon varit inne och myst med oss i huset och hennes två tidigare kullar, till att flytta in i huset på heltid, så är hon rumsren. Hon vet var man gör sina behov och inte en enda "olycka" har hänt. Det var likadant förra gången hon hade en kull.
Det är alltid lika fascinerande, tycker jag. När det är tikens första valpning, så kan det ske en "olycka" eller två, men sen vet dom precis. Jag vill egentligen inte kalla det "olycka" för det är det ju inte egentligen... men, men, ni vet vad jag menar iaf. 

Minhja var ute i trädgården och vilade i stort sett hela dagen i lördags. Hon låg i skuggan och grävde fram lite jord i rabatten där det var lite svalare. Klockan åtta på kvällen gick vi in, hon var fortfarande lugn och sedan vid 21-tiden så började hon få små sammandragningar. Hon satt och låg i valplådan om vartannat och vi satt hos henne. Vid 22-tiden försökte jag vila/sova lite i sängen i valprummet medan Micke låg hos Minhja i valplådan. Hon var mestadels lugn men märkbart berörd av sammandragningar emellanåt. Klockan 2 på natten gick Micke och la sig på soffan och jag satte mig hos Minhja. Vi var ute och gick små korta promenader fyra gånger under natten och kl 6 på morgonen hade hon både husse och matte hos sig igen. Nu hade hon gått 66 dagar från första parningen.
Hennes sammandragningar tilltog och kl 12.30 gick vattnet. Slemproppen missade vi, annars brukar vi alltid se när den släpper, men nu har hon gått så mycket fritt i trädgården på dagarna, så vi visste att vi hade missat den. 
Nu gick valpningen som en dans. Från att vattnet gick till att sista valpen var född tog det knappt 4 timmar.

Kl 13.13 föddes första valpen, en hane
Kl 13.40 föddes andra valpen, en tik
Kl 14.12 föddes tredje valpen, en tik
Kl 14.45 föddes fjärde valpen, en tik
Kl 15.45 föddes femte valpen, en tik
Kl 16.05 föddes sjätte valpen, en hane
kl 16.20 föddes sjunde valpen, en hane

Så fantastiskt härligt att det gick fort för Minhja's skull och att alla valparna var välmående, friska och starka.

Nu stressar jag aldrig tiken med att ta födelsevikt på valparna första dagen, utan låter henne ta hand om valparna i lugn och ro och få vila så mycket hon kan. Dagen efter tar jag däremot vikt på dom och vikten är som följer på de sju små liven.

Valp 1 - hane   660 gr.
Valp 2 - tik      650 gr.
Valp 3 - tik      620 gr.
Valp 4 - tik      605 gr.
Valp 5 - tik      640 gr.
Valp 6 - hane   600 gr.
valp 7 - hane   670 gr.

Minhja har gått om mjölk och valparna är väldigt starka för sin ålder.
Imorgon är dom en vecka gamla, så då tar vi 1-veckors bilder och även nya vikter. Bilderna komemr ut på deras egna sida Valpar / MInhhja-Bris-kullen/1 vecka gamla och vikterna skriver jag här på Bloggen.