kennel  Cheenik´s
alaskan malamute & grönlandshund


Cheya 61 dagar och födsel

2017-01-19

Nu äntligen har jag samlat lite ork så jag kan skriva lite.

I tisdags eftermiddag började Cheya få lite svaga förvärkar och någon timme efter att slemproppen gått så kom det ut lite mörkgrönt vatten. Bara några minuter efter det fick hon en liten och snabb krystvärk och hon föder fram en dödfödd liten tik. Hon vilar en stund och vi går ut o kissar, hon vilar igen och vi hoppas att värkarbetet ska börja igen. Tiden går och inget händer så jag ringer till Djursjukhuset och förbereder dom på att vi kommer in. Kl 21.30 är vi framme och dom börjar med att ta kalkprov på henne, provet är bra och sen undersöker dom magen med ultraljud. Veterinären kan se två valpar som lever men som dock är påverkade och har lite låg hjärtfrekvens. Vi beslutar oss omgående för akut kejsarsnitt. Efter en lång väntan, långa 45 minuter, får vi besked om att dom två valparna lever och dom hade piggnat till snabbt efter att ha fått lite syrgas. 

Vi får vänta ytterligare några minuter innan vi får träffa Cheya och valparna som ligger på en mjuk bädd under värmelampa. Cheya är så duktig, hon har precis vaknat ur narkosen och tittar sig lite undrande omkring. Hon blir lite störd av sin kanyl i armen och vill slicka på sitt sår på magen, men efter att först ha fått en massa kramar och pussar av oss får hon sen se sina bebisar och då är det andra glömt. Hon börjar genast slicka och pyssla om dom.

 

Veterinären berättar att det var en valp till i magen, som låg innerst, men som bara var hälften så stor och som varit död ganska länge, den såg nästan mumifierad ut.
Cheya fick piggna till lite och sen bäddade vi ner valparna i den lilla korgen och åkte hem. Nu ska Cheya äta antibiotika en vecka för säkerhets skull, hon ska tempas två gånger om dagen och såret ska tvättas flera gånger om dagen. Cheya är en fantastisk mamma och jag är så oerhört glad och tacksam över att hon mår bra. Nu håller vi tummarna att killarna fortsätter att må bra också.

Den ena killen ser ut som sin mamma i färg och teckning och den andra killen ser ut som sin pappa när han var valp, samma färg och teckning.