kennel  Cheenik´s
alaskan malamute & grönlandshund


Fjällsemester

2012-04-10

För att kunna resa iväg på vår efterlängtade vintersemester till Jämtland behövde vi en hundtransport, vilket material inhandlades till för att sedan dras hem på den nyinköpta släpkärran. Efter ett par veckors arbete med hundtransporten var den äntligen klar. Vi ville ha en transport som vi kan växa i, så den här rymmer 12 hundar och under tiden som vi inte fyller boxarna med djur så är det ju kanonbra utrymmen för all packning.

        Hundtransport   Hundtransporten

Hundarna fick provligga och acklimatisera sig ordentligt några dagar innan vår avresa. När vi äntligen var färdigpackade med hundar, slädar, tält och tusen andra saker bar det iväg uppåt. Kissepauser (tar ju en stund att rasta sex hundar) och matintag på vägen upp tog sin lilla tid, så det blev övernattning i Våle för att sedan fortsätta fram till vårt mål, nämligen Vålådalen. Väl framme presenterade vi oss för den supertrevliga personalen på Vålådalens Fjällstation och fick tips om vart vi skulle slå upp vår tältkåta, blev på en lite avskild plats perfekt för oss och hundarna.

    Tältkåtan   Iluq o Chevy på halm  

Efter att ha packat ur och gjort iordning allt, var ju givetvis hundarna väldigt laddade och förväntansfulla, liksom vi, vilket resulterade i en slädtur på eftermiddagen nere i dalen där det visade sig finnas enormt mycket dofter, bl.a av renar. Morgondagen bjöd på en längre tur i dalen, med spännande utmaningar som tex hopp över öppna bäckar med slädar, att forcera långa hängbroar över forsande vatten och att köra över snöfattiga myrar.                                                                           

   Öppet vatten   Hängbro    Myr

Hundarna jobbade på bra och tyckte det var underbart att få springa i snö igen. Tredje dagen bar det sedan av upp till Ottsjö, bara några kilometer från Vålådalen för att njuta av lite fjällkörning.

  Mot Ottsjö        

Här var det fantastiskt att köra, breda skoterspår, gott om snö och otrolig utsikt över fjällen. Blev två härliga dagar här uppe med milslånga turer, matlagning, vila och sol.

       

Vi hade tur med vädret. På dagarna var det några plusgrader och på nätterna hade vi som kallast -7 grader. Det var vääääldigt kallt när vi kröp ur sovsäckarna på morgonen, men mysigt på sitt sätt ändå :-)