kennel  Cheenik´s
alaskan malamute & grönlandshund


Valpar från bästa ledarhundarna
- Varför gör vi denna parning?

2019-07-15

Nu går dagarna långsamt, det är ju alltid så när man går och väntar på något roligt och spännande. Chappa har gått 58 dagar idag från första parningsdag och hon är tung. Hon är ingen liten tik, inte onormalt stor heller, men hon har grov benstomme, kraftigt huvud och riktigt bra kropp, så nu när hon bär på valpar också så är hon tung. Det är svårt att försöka gissa hur många valpar det blir då man inte vet hur många dagar till dom kommer ligga i magen och växa till sig, men tror kanske det blir 6 st. En perfekt storlek på kull, helt lagom stor för en tik att ta hand om och speciellt som det är första gången också.
Hon är sig inte alls lik nu när hon är så stor. Hon tittar bedjande på oss och det ser nästan ut som hon ber om ursäkt för att hon känner sig så konstig, att kroppen försändrats, att hon är så stor och långsam. Hon är precis som våra andra tikar är när dom varit dräktiga, enormt tillgivna, keliga och kontaktsökande.

Med risk för att bli tjatig när jag skriver, om att det är så otroligt spännande, så säger jag det igen. Det är ju verkligen så, det är det alltid, men känns på något sätt lite extra nu när det är två hundar som vi fött upp själva, som vi sett födas, växa upp och utvecklas.

Bizon är den mest underbara hane vi haft och någonsin träffat. Han har en helt underbar mentalitet. Hela hans liv går ut på att älska människor och hundar. Det finns absolut inget ont i denna kille och han skulle aldrig vilja ha det på något annat sätt. Han är så lugn och harmonisk, en väldigt trygg kille som bara är. Han är så perfekt ihop med små barn, han ser att dom är små och förstår att man uppför sig försiktigt ihop med dom. Han hoppar aldrig, är inte framfusig och busig ihop med barnen, om dom inte är så stora så de själva busar upp honom, då leker han på deras villkor.

När vi kör med honom så är han däremot annorlunda. När vi tar ut hundarna för att köra med dom så blir han energisk och "på". Han älskar att dra och går ju som ledarhund i spannet tillsammans med Chappa och dom är suveräna längst fram. Dom verkligen älskar att "äga" hela spannet och bestämma tempot. Han går superbra som ensamhund också, både framför pulka/skidor och cykel.

Chappa är en fantastisk tik på alla sätt. Hon har mer energi än Bizon, det är mycket fart och bus. Hon kan ju konsten att slappna av också, men hon springer hellre runt och busar, jagar och vill bli jagad än att sitta still och titta på när dom andra leker. Hon vill gärna vara med där det händer grejer, pigg, alert och nyfiken. Hon sprudlar av glädje och älskar livet!

I spannet är hon en klippa, drar upp farten på hela gänget genom att använda sin energi på helt rätt sätt. Hon är redan vår bästa ledarhund och den absolut bästa vi haft. Hon är även jätteduktig på att gå ensam framför skidor/pulka och framför cykel.


Varför denna paning?

Denna parning gör vi för att vi tror stenhårt på den här kombinationen. Vi har ju som sagt följt både Chappa och Bizon i sin uppväxt och utveckling och hundar som dessa två skulle vi kunna ha hur många som helst utav. Hundar med bra ledarhundsegenskaper är inte helt självklart. Att hundar springer med och är duktiga i ett större hundspann är en sak, men att ha dom rätta ledarhundsegenskaperna så dom kan springa längst fram, har lojaliteten, snabbheten och psyket är mindre vanligt. Vi är väldigt glada över att kunna göra denna parning och hoppas det ur den här kullen föds fler bra ledarhundar, förutsättningarna har dom i alla fall!

Vi gör denna parning för att själva spara en eller två valpar. Vi bygger ju upp ett konkurrenskraftigt spann för våra framtida långdistansplaner och den här kombinationen är så självklar för oss.
Vi tror det blir fantastiska hundar med kanonbra mentalitet, väldigt bra "dragskalle", kraftig benstomme, friska, lättsamma och lojala.

Det finns fortfarande chans att få köpa valp härifrån, så hör gärna av dig om du är intresserad! Maila gärna på cheeniks@live.com eller skicka mig ett pm på Facebook (Annelie Nordanlid)

Nedan ser ni bilder på Bizon och Chappa när de var valpar.